Projekt Kulturarvsagenterna

Sáminuorra har fått en förfrågan om vi vill vara med i detta, så är det någon som känner sig intresserade, kontakta oss på info@saminuorra.org så ser vi till att vidareförmedla kontakten! 🙂

Hej!

Mitt namn är Hiba Dubad och är projektassistent för det 3åriga projektet ”Kulturarvsagenterna” tillsammans med projekt ledaren Cecilia Gärding. Hon har tidigare skrivit boken ”Afrosvensk i det nya Sverge- Sveriges första gymnasiebok om den gemensamma historien mellan Afrika och Europa där unga vuxna berättar om sina liv.

”Kulturarvsagenterna” är en utbildning i hur andra kulturer och religioner har bidragit till det svenska kulturarvet inom foto, film, dans, musik, litteratur, drama, konst och design (genom kurser som hålls 2 gånger per månad – ej förkunskap krävs) Vi söker unga kulturintresserade vuxna i åldern (18-33) i Stockholm med både status som nationell minoritet och med utländsk bakgrund.

Man får chansen att skriva och reflektera om vad man lärt sig i vår kommande bok i ämnet. Man får även gå kurser i : Foto, Ledarskap, Sociala medier och Kreativt Skrivande. Vi besöker kulturella institutioner som Svenska Filminstitutet och Dramaten etc. Listan är lång!
Idag har vi ca 15 medlemmar med ursprung från flera olika länder men ser gärna fler med samisk bakgrund. Därav, varför jag kontaktar er J Vet Ni någon/några som skulle passa som ”Kulturarvsagent” ?

För tillfället granskar vi kritiskt svensk filmhistoria och vill därför be er om tips på samiska filmer som ni vill ska vara med i boken, både som exempel på generaliserande föreställningar men också filmer som ni anser är bra. Vi har bla förstått att det finns en diskurs kring samer i film som utgår från paternalistiska drag där svenska filmmakare i historien har exotiserat samer.
Vår fokus ligger på hur olika minoriteter porträtterats i film.

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s