”Från erkännande till egenmakt – från ord till handling 2.0”

För två veckor sedan åkte jag, Johanna Njaita, till Stockholm för att delta på en konferens ”Från erkännande till egenmakt – från ord till handling 2.0”. Det var Sametinget och Länsstyrelsen i Stockholm som arrangerade detta. Konferensen gick ut på att ge deltagarna inspiration till fortsatt utveckling av minoritetspolitikens mål om samråd och inflytande. Det var många bra talare där som statsråd Erik Ullenhag, sametingets styrelseordförande Per-Mikael Utsi, socialdirektör Britta Karlsson, Ulla Barruk Sunna m.m.
Per-Mikael Utsi inledde konferensen med ett mycket starkt tal där han menar att man måste vända upp och ner på minoritetspolitiken. Vi ska ha rätten att tala samiska och vi ska mot ”principen” använda vårt modermål, även fast det ger oss 10 gånger mer besvär.

Även Erik Ullenhag, som jag personligen tycker är otroligt duktig på att tala, höll ännu ett av sina brandtal. Han började med att tala om att han har hört historier hur olika minoritetsfolk har behandlats under skoltid, ute på stan och i butiker men att han själv inte behövt uppleva sådant.
En mening tagen ur Eriks tal: ”om jag pratade det ”lovikkavante-språket” på skolan, riskerade man att bli utfryst och misshandlad”.
Han menar också på att alla minoriteter har något gemensamt – Försvenskningen.
Och just nu går vi från en generation som skämdes för sitt språk, till en som vill främja språket.

Ulla Barrok Sunna var även hon där och höll ett mycket informativt tal. Här är några meningar tagna ur hennes tal:
-Samers integration har varit att stärka sin identitet, språk och utbildning
-Det finska och norska tinget har en friare ställning gentemot staten.
-Har vi någonting att säga till om, är vi fria? Med tanke på att staten nu använder och exploaterar på våra naturresurser.
-I Sverige är det bara sameskolorna som försäkrar barnen utbildning på samiska.

När jag nu sitter där och lyssnar på alla dessa talare så kan jag inte hjälpa att titta mig runt bland de andra deltagarna (för det mesta tjänstemän) och ser en mycket genomgående frisyr bland kvinnorna, pagen. Kanske årets frisyr, eller?

På eftermiddagen var det 6 olika seminarium. Så nu kommer vi till mitt egentliga syfte där förutom att representera Saminuorra och vara ”ungdom”.  Jag skulle delta på ett seminarium som hölls av Patricia Fjellgren, Maziar Farzin och Anna-Maria Fjällström. Deras seminarium handlade om ungdomar och medinflytande. Målet med detta var att de vill att kommunerna ska inkludera ungdomarna i samråden så att de får möjlighet att påverka sin vardag själva och inte filtreras genom de vuxna. Ungdomarna borde bli inkluderade vid samråd. Det är ju de som är experterna på just ungdomars behov.
Vi gjorde forumteater där personerna i publiken fick delta aktivt. Det började med att 5 frivilliga i publiken fick komma och sätta sig runt ett bord. De fick berättat för sig att de satt i ett kommunråd där de skulle komma på vad de skulle göra med de 100 000:- som de har lagt undan för att hitta på något för ungdomarna i kommunen. De hade fått kritik från de högre uppsatta att de inte hade gjort något med de pengarna och de hade kort tid på sig att hitta på något.
Så de personer som satt vid bordet fick komma på idéer som ungdomar skulle vilja göra. Vid bordet satt inga ungdomar. När de hade diskuterat lite så kom de fram till att de behöver nog ha med en ungdom och fråga vad dom vill göra. Då fick personerna sätta sig i publiken igen. Det var då jag och två andra, Taina Helme från Sverigefinska ungdomsförbundet och Marc Harris som representerade judarna, kom in i bilden. Nu fick en av oss sätta sig vid bordet och fyra nya från publiken fick sitta med. Nu försökte de samråda. Men där kom vi även fram till att det kanske inte funkar att en ungdom skal tala för alla ungdomars röst?
Så då fick vi alla ungdomar sätta oss ner tillsammans och diskutera lite vad vi ville göra, vad vi tycker är kul. Även där var vi ju såklart inte överens. Alla har ju ett eget intresse och tycker olika.
Men det var otroligt bra för de äldre att se att det kan vara bra att samråda med ungdomar för att höra vad de tycker och tänker.
En del av förslagen som kom upp var att man i varje kommun ska ha ett litet råd där ungdomar sitter och kan vara med på vissa samråd med kommunen. Det var många andra bra förslag och idéer som dök upp. Det blev även en del heta och intressanta diskussioner.
En del av frågorna efter forumteatern var
-Hur kan man inkludera ungdomar i samråd?
-Är det viktigt att ungdomar är med?
-Hur påverkar formerna för samråden de ungas möjligheter att delta och få sina röster hörda?
-Hur gör man för att ungdomarna inte ska bli de vuxnas gisslan?
Bra frågor!

Ett otroligt intressant seminarium. Det väckte många tankar hos mig och förhoppningsvis de andra deltagarna. Och kanske hos dig som nu läser detta?

Har tyvärr inga bra bilder ifrån konferensen.. så Tack för mig! (:

 

 

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s