Sáminuorra träffar Integrationsminister Erik Ullenhag

Hej!

För en vecka sedan, torsdag den 16 februari begav jag mig tillsammans med Per Jonas och Elena från Sáminuorras styrelse tillsammans med Josefina Skerk, Tua Rydberg och Nils-Olof Parfa från Sametingets ungdomsråd till Stockholm. Dit var vi bjudna för att delta på ett samrådsmöte med integrationsminister Erik Ullenhag. Med oss på mötet så fanns också representanter från de andra fyra minoriteterna i Sverige.

Vi började med frukost och mingel för att lära känna varandra lite innan vi gav oss in i gruppdiskussioner för att ”pin pointa” gemensamma problem och lösningar. Sådant som alla vi har gemensamt.

Sedan träffade vi Erik som öppnade med en kortare presentation och vi förde fram våra synpunkter under ca 2 timmar.

Det vi tog upp var bland annat:

Den svenska modellen – Svårt att få medel för samiska idrottsorganisationer. Allt svårare att få ledigt från skolan, för t.ex. renskötselarbete och annat som hör kulturen till.

Utbildning – Väldigt ont om läromaterial för de som t.ex. vill läsa samiska, samisk historia mm. Och även problem med modersmålsundervisning i vissa kommuner och i vissa språk. Svårt att bli lärare inom vissa språk och speciellt som ämneslärare – t.ex. inom samisk matte eller i något av de Romska dialekterna/språken bland annat.

Information – Elena informerade om vårt projekt Nuorras Nurri som vi dragit igång igen efter ett pars år uppehåll. Ett informationsprojekt som bygger på samma idé som vägvisarna i Norge. Det vill säga att anställa tre ungdomar som reser runt i landets skolor och informerar om samer. Vi menade att det var ett koncept som även skulle kunna appliceras och användas av andra minoriteters ungdomsorganisationer.

Identitet & intolerans – Hur vågar man vara den man är? T.ex. Judarna har en extremt utsatt situation i många delar av Sverige. Förföljelse, misshandel, ständig hotbild som kräver polisbevakning (särskilt vid större högtider och liknande). Och det ska vara Sverige 2012?

ILO 169 & Psykisk ohälsa – En konvention som Sverige inte ratificerat. Den erkänner ursprungsfolkens fulla sociala, kulturella och religiösa rätt. Även rätten till sina egna institutioner, bevarandet och utvecklandet av sina kulturer och levnadssätt, samt rätten till traditionella landområden skall respekteras och skyddas. – Vi lyfte fram den i samband med att vi nämnde gruvetableringar i Sápmi. T.ex. så kan motsättningar mellan de som vill ha en gruva och de som inte vill ha en gruva i renbetesområden ge upphov till psykisk ohälsa. Oro för framtiden.

En gemensam ”samarbetsplattform” – Ett forum vilket där vi ungdomar som tillhör minoriteterna kan driva gemensamma frågor och ärenden.

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Sáminuorra träffar Integrationsminister Erik Ullenhag

  1. Ylva Maria skriver:

    Hurra för er! Heja!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s