Jokkmokk Winter Conferense och Jokkmokks marknad 2011!

Ojojoj!

Nu kokar det för fullt i Jokkmokksgrytan, ingredienserna? Jaa, miljö, inspiration, en engagerad kronprinsessa och lägg till en stundande vintermarknad = GRYMT BRA!

Det var i måndags som Konferensen ”JWC” drog igång för 4:e året på raken, syftet är att klimatintresserade ungdomar (och även äldre då förstås) samlas och under några intensiva dagar deltar på seminarier, workshops och diskussioner om klimatförändringar med fokus på det arktiska området.

Vad kan vi göra för klimatet? Vars finns lösningen? Varför gör inte staterna något? Varför investerade Vattenfall AB i kolkraftverk i Tyskland? Hur påverkas vi? Hur kan vi lära oss av urfolken? Fortsatt exploatering av våra land, t.ex. gruvor..? När ska vi börja förändra? Det här är en del av frågorna som dykt upp under de 3 dagar av konferensen som hittills varit.. Svaren är många, ibland tillfredsställande, ibland vet ingen något och ibland så gnistrar det till och någon har fått en bra idé!

Ibland har andra tunga men ack så nödvändiga ämnen också lyfts, t.ex. hur påverkas urfolkens hälsa och då främst psykiska hälsa av klimat, lagar och andra faktorer som sällan är anpassade efter deras (vårt) liv?

Många av deltagarna, som förövrigt kommer från hela 22 olika länder! har dragit paralleller till sina egna liv och många har uttryckt viljan av att få veta mer om oss samer.

Förövrigt så förtjänar vår eminente ordförande Helena Omma lite creds! Hon har haft fullt upp under dagarna, hon har hållit i ett x antal tal, (b.la. invigningstal av konferensen men också under själva marknadsinvigningen som hölls ikväll.) Hon har lunchat med Vickan (kronprinsessan Viktoria såklart) + varit en grym representant för de samiska ungdomarna – just so you know. (neej, helena har inte mutat mig..;))

Kronprinsessan deltog under dagens session om urfolk kontra klimatförändringar, höll ett tal om vikten av att arbetet mot klimatförändringarna måste öka osv.

Nu orkar då inte jag skriva mer för ikväll, ses på marknan va? xD

P.S. Kom ihåg att det är Nuoraid Lávdi på folkan, lördag kl 18.00! Be there!
P.S.2 Som PJ skrev, kom förbi på Samernas under fre-lör där vi har ett saminuorra-stånd(?), det bjuds på fika!

XoXo

 

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Jokkmokk Winter Conferense och Jokkmokks marknad 2011!

  1. Ylva Maria skriver:

    Å cred till Nuoraid Lávdis fantastiska konferencier-par!!

  2. Isak skriver:

    Tackar!
    Å cred till en grym debattledartjej 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s