Pass it forward!

Idag har jag skickat ut en pressrelease till en mängd olika journalister på bland annat DN, Sveriges Radio, SvD och så vidare. Pressreleasen handlar om Blackstones provborrningar i Vindelfjällen. För att så många som möjligt ska kunna ta del av den så lägger jag upp den här också, och känner ni till någon journalist som skulle tänka sig vara intresserad, så tipsa dem, eller be dem att höra av sig!

Blackstone Nickel AB bryter mot mänskliga rättigheter.

Jörn den 24/9 2010

Hej, jag heter Elena Walkeapää, är 22 år och sitter som styrelseledamot i Sáminuorra, en samisk ungdomsorganisation. Vi arbetar för att föra fram ungdomars åsikter och främja deras intressen. I detta fall har vi blivit kontaktade av ungdomar i två västerbottniska samebyar, Gran och Ran, som skulle vilja ha hjälp med att arbeta mot ett gruvföretag som fått prospekteringstillstånd i deras fjällområden. Vi i Sáminuorra vill gärna hjälpa samebyarna och har då försökt hitta olika sätt att arbeta. Ett sätt som vi tror kan vara till hjälp är att få stor medial uppmärksamhet. Därför kontaktar jag er för att ge er kort information och en inblick i hur situationen ser ut. Jag är tacksam för all hjälp vi kan få, men en vision är att finna någon som är villig att gräva djupare och se utanför landets gränser(då företaget är kanadensiskt). Jag hoppas att ni finner läsningen intressant, och för att få mer ingående information lämnar jag kontaktuppgifter längst ner i brevet.

Blackstone Nickel AB är ett kanadensiskt bolag som har beviljats tillstånd att provborra i Vindelfjällens naturreservat. Området ligger i Europas största naturreservat där den oreglerade nationalälven, Vindelälven har sina källflöden. Området är även Natura 2000 klassat, vilket menas med bland annat att det är obruten fjällmark som är av riksintresse för rennäringen, där natur- och djurliv har en speciell skyddsplan upplagd i samarbete med EU. Vindelfjällen omfattas även av regeringens nationalparksplan, som regeringen har som intention att genomföra under perioden 2009-2013. Firman har hittat kryphål i naturreservatsföreskriften som möjliggjort provborrningar trots att varken samebyarna eller Länsstyrelsen vill stödja detta. Länsstyrelsen i Västerbotten har nekat Blackstone till provborrningar och i senare skeden också överklagat Bergstatens positiva beslut, men förlorat i alla instanser. Enligt minerallagen är Blackstone skyldiga till att meddela de berörda parterna om bolagets planer och arbete genom att skicka ut arbetsplaner och övrig information, vilket sker med bristfällig uppslutning. Provborrningarna försiggår inom Gran- och Ran samebyars åretruntmarker, Vindelkroken, Laiva och Ältsvattnet, vilket innefattar renarnas kalvnings-, sommar- och höstland. Fjällterrängen är kuperad och ger bete, ro och skydd för renarna. Platsen där provborrningarna äger rum är den Enda passage som är möjlig att använda som flyttled mellan öst och väst. Markerna har brukats sen urminnes tider, och arkeologiska utgrävningar har visat samiska lämningar som daterats till 3200 år f.Kr. Sverige har, tillsammans med FN:s generalförsamling antagit urfolksdeklarationen. I konventionens artiklar kan man hitta punkter där man understryker urfolkens rätt till att förvalta rätten till exempelvis land och naturtillgångar. (Läs mer: http://www.sametinget.se/2834http://sv.wikipedia.org/wiki/Urfolksdeklarationen). Eventuell gruvverksamhet inskränker en urbefolknings möjligheter att fortsätta sin näring. Vi i Sáminuorra menar att detta är slutet för många ungdomars levnadssätt och drömmar att föra vidare den samiska kulturen i Vindelfjällsområdet. Samerna vet av erfarenhet att markerna är mineralrika och fruktar därför att en gruva etableras och expanderar i fjällvärlden med stöd av övriga samhällets intressen och tro på arbetstillfällen. De mineraler som Blackstone har observerat i området genom flygspaningar är Koppar(Cu), Zink(Zn), Bly(Pb), Silver(Ag), Guld(Au). Det Blackstone inte gått ut med är, att i och med att dessa mineraler finns i marken, är sannolikheten stor att det också finns uran, som företaget troligen också har ett intresse av att utvinna. Enligt minerallagen är gruvbolagen inte nödgad att uppge att de söker efter detta ämne. (Se denna artikel: http://www.dn.se/ekonomi/manga-vill-soka-efter-uran-1.1167633). Uran är ett ämne som är radioaktivt som bland annat bryts för att fungera som bränsle i kärnkraftverk.
Den 2-3 oktober hålls det en workshop kallad ”Ealát” i Ammarnäs, Västerbottens län, längs med Vindelälven där de båda samebyarna Gran och Ran har sin bas. Fokus under dessa dagar kommer att ligga på klimatet, förlust av betesmark, traditionell kunskap och lokal kompetensutveckling. Under dessa workshops kommer Blackstones intrång i renskötselområdet att tas upp, och det finns möjlighet till att få mer information om just detta. Nyligen har den IT ansvarige för Ealát bloggat om Blackstone, läs mer om detta här: http://www.reindeerblog.org/2010/09/20/canadian-blackstone-ventures-to-mine-reindeer-pastures-sweden/ För mer information om helgens program, se bifogade filer.

Under hösten kommer Sáminuorra att påbörja ett utbytesprojekt med Maya- indianer i Guatemala. I och med detta så kommer det troligtvis att anordnas en resa dit. Vi har också fått tips om att det finns en gruva i detta område där befolkningen får slita ont och många blir sjuk. Vad vi är intresserade av att ta reda på, är om denna gruvverksamhet är ett dotterbolag till Blackstone Ventures Inc. (Blackstone Nickel AB). Finns det intresse så är det kanske möjligt att samordna våra resor, och att vi kan besöka gruvan och gräva fram mer fakta om Blackstone. Se denna länk: http://www.dn.se/nyheter/varlden/guldet-bade-glimrar-och-formorkar-1.1124885

Vi i Sáminuorra vill uppmärksamma de brott som vi anser Blackstone gjort mot samebyarna. Vi hoppas att ni journalister är intresserade av att gräva vidare i dessa frågor.

Jag kommer att delta på Ealát konferensen i Ammarnäs den 2-3 oktober. Då finns det chans att träffa mig och andra medlemmar ifrån samebyarna om ni är intresserade av att veta mer.

Hälsningar Elena Walkeapää, styrelseledamot Sáminuorra.

070-268 6298  e.walkeapaa@gmail.com

För mer information kan ni även kontakta:

Marja Skum (Grans sameby) 070- 372 4313/ +47 4725 1168 marjaskum@gmail.com

Anna- Marja Kaddik (Grans sameby) 070- 367 6656  mercimonium@hotmail.com

Anna Marja Kaddik och Marja Skum har tillsammans med fotografen Stéphane Lombard gjort en film om Blackstones etablering i Vindelkroken. Se den på Youtube genom denna länk: http://www.youtube.com/watch?v=gNUM7638bvQ

Mer om Sáminuorra: http://www.saminuorra.org/

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Pass it forward!

  1. helenaomma skriver:

    Bra jobbat Elena! Vi ses i Ammarnäs om en vecka!

  2. Ping: Sáminuorra testar ny mediastrategi | Saminuorra's blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s