Brysselkursen med LSU

Hali Hallå!
Nu får jag också inviga mitt första inlägg på bloggen våran som jag hoppas på att det är så många som möjligt som läser 🙂

Jag tänkte berätta lite om när Jag, Sara-Helén och Jannie var på en EU-kurs i Bryssel med LSU (Landrådet för svenska ungdomsorganisationer. Deras hemsida: http://www.lsu.se)  Det var under en vecka som vi vart helt fullprackade med information om Europa parlamentet. Så jag tänkte ta och berätta dag-för-dag så blir det lättare att förstå.

Måndag 31/5
Jag, Sara-Helén och Jannie kom till Stockholm redan på söndag  där vi slösade bort en hel dag. Idag började allvaret. Vi sökte upp Europahuset på Östermalm för att ta första steget. Det var ett alldeles nybyggt hus. Vi fick en introduktion och fick presentera varandra. Därefter blev det masstiga lunchbaguetter. Fick en sån dära vegetarisk, ”Finns det inte med KÖTT?!!” Fick nöja mig i alla fall. Den var helt okej.
Vi fick sedan en introduktionskurs i hur EU-systemet var uppbyggt. Föreläsaren var jätteduktig. Men det var mycket information att svälja på en gång…

På kvällen roade vi oss med att gå en spökvandring i Gamla stan och sedan en helt okej middag.

Tisdag 1/6
Vi träffades utanför riksdagen för att ha föreläsning med Ungdomsrådet, EU-upplysningen och en från rikdagen som jobbade med Euorpafrågor.
Undomsrådet var riktigt intressanta att lyssna på. Hon hette Anna Lindh och berättad hur man kunde söka pengar av ungdomsrådet. Och jag som har det ekonomiska anvaret och håller på att starta ett projekt tillsammans med Sara-Helén och Anne-Máret skrev för brinnande hand. Sedan kom vi också på en annan idé som passade perfekt för ett europaprojekt. Men det tänker jag inte berätta nu.

Sedan for vi till Jordbruk, Integrations- och jämställdhetsdepartementet och hade en föreläsning. (Se bilden nedan sedan ;))

Sista saken för dagen var en föreläsning med RFSL, som står för ”Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas och transpersoners rättigheter”. Jag kan inte säga att jag fick ut så mycket av det, eftersom jag inte visste vad dem jobbade med. Men gott kaffe hade dem 😉

Kvällen fördrev jag med att skriva skolarbeten. medans andra var på restaurang och käka… FY!

Onsdag 2/6
Vi vaknade tidigt för att ta en taxi till Bromma Flygplats. Där flög vi till Bryssel. Jag satt bredvid våran ledare Emma Stark som var helt otroligt duktig! Men jag kan inte ha varit så roligt sällskap när jag under hela resan sov.

När vi äntligen kom till Bryssel tjorvade vi till oss biljetter till t-banan som skulle ta oss till hotellet. Sedan fort till EU-parlamentet. Jag tror inte att jag någonsin har sattit på mig en kolt så fort i en lobby där folk står och kollar på… 🙂

I EU-parlamentet träffade vi en hel radda med parlamentariker och vet ni vad, vi var i riktiga delen och inte i besöksdelen 🙂 Först ut var det Anna Hedh och hon berättade om hur sossarna arbetar inom parlamentet. Det blev inte så mycket till frågestund utan hon hade väldigt bråttom. Visste ni att hon har samiskt ursprung. Under tiden hon föreläste kom en hel karavan med servitörer in med små flugor på och serverade kaffe eller tea. Jag ba ”Jaha är det till det här våra skattepengar går till…” Men man kände sig ganska viktig.

Sen var det Piratpartiets parlamentariker Christian Engström. Fick inte där ut något, jag förstod typ NOLL.

Sen kom Af Svensson från kristdemokraterna. Han var duktig på att berätta och vi fick faktiskt fråga en hel del. Han hade varit till Gautsjávrrie ett par gånger och vi tyckte såklart att det var jätteroligt.

Sedan kom Cecilia Wikström från folkpartiet, och vad jag förstod hade hon också någon connection med samer. Men kommer inte ihåg till vad.

Sist ut var Gunnar Hökmark från moderaterna. Vilket flummig gubbe. Han hade verkligen ingen koll på någonting alls verkade som. Vi frågade en fråga om samer (kommer inte ihåg vad det var) men han hade verkligen ingen aning. Han började pladdra om romer och deras situation. Men det visade sig att dem hade haft en romsk vecka på parlamentet och fått en hel del info därifrån.

Att man blir less på att ingen vet någonting om samer. -.-

Vi fick också en rundvandring i parlamentet och vi satte in Sáminuorras ursnygga broschyrer i alla svenska parlamentarikers brevlåda. (Fick då en hel del samtal från deras assistenter. Blev svinbra när Sáminuorras medlemmar kom ner. Det kommer jag berätta sedan när har jag bilder)

PÅ kvällen åt vi musslor. Svingott! hann med en rundvandring och en belgisk våffla. Verkligen supergott!

Detta bildspel kräver JavaScript.

Torsdag 3/6
Först på morgonen var vi på kommissionen och lyssnade på föreläsningar. Bland annat om vad Cecilia Malmström (http://ceciliamalmstrom.wordpress.com/) jobbar med. Hon är vald från Sverige. Sedan berättade två norrmän om barn och ungdomar i Europa och hur man arbetar. Sedan kom en annan svensk som jobbade för en tysk som var kommissionär. Han verkade också vara väldigt förvirrad….

Våran guide som var dansk, men en förälder var från Nattavaara var jättegullig och skrattade hela tiden och pratade löjlig franska. Tänk vilka människor man stöter på. Hon guidade oss i alla fall till en dansk som jobbade men European Stradegy 2010. Oj vad upprörd jag blev när jag hörde att dem inte hade haft till hänsyn till ursprungsfolk och minoriteter. Han skyllde på att det inte fanns data, men det var ju såklart inte sant! Det gör det och jag har för mig att  det är Allaskuvla som har dem siffrorna.
Kvällen vart en avslutande middag som var jättetrevlig. 🙂

Fredag 4/6
Sista dagen blev att spendera på Sveriges ständiga representation, på en restaurang med jättegod mat och i en park med utvärdering. Sen for resten av gänget medan vi tre blev kvar för att vänta in Sáminuorras grupp som kom på måndag (det kommer jag berätta sedan)

Vi spenderade helgen med att sola (Det var verkligen kokhett hela veckan!!) se sevärdheter, umgås med en som vi lärde känna på resans gång. Han heter Mattias och jobbar numera som kanslichef för en piratpartist på parlamentet. Vi var med honom på en jätteloppis…. Efter några varv vart jag superless, men jag knep igen käften.

Jag har haft svinskoj hela veckan. Hur bra kurs som helt. Helt underbart! Jag har verkligen lärt mig hur europaparlamentet är uppbyggt och vad man kan göra för att påverka. Superbra!

Fem saker jag kommer att minnas bäst/lärt mig:
– Uppbyggnaden av Europaparlamentet
– Hur roliga våra ledare var, hur underbara deltagarna var. En extra loge till Emma från LSU, Hans från LSU, Mattias från Piratpartiet och ”Snygg-Johan” som jobbade på Central Sweden. (Det var Hans som kallade honom det. Och vi fick aldrig veta vad han egentligen hette. Så det blev det vi kallade honom)
– Hur glad jag är får att jag med i Sáminuorra och fick chansen att lära mig allt detta.
– Använd inte skinnbyxor när det är över 30 grader och tryckande värme! Även fast det är snyggt…
– Dela aldrig täcke med någon. Ha ett eget!;)

Sist ut: Sara-Helén och Jannie, fy pytom va kul vi hade. Extra stor klem på er.

Ha det fint! Och det blir mer av mig. Det lovar jag.

Klem. Per Jonas

Annonser

Om Per Jonas

Bures! Mu namalea Per Jonas, ja ruoktubáiki munnje lea Orusjohka maid lea Laevážis, dávvi-ruoŧas. Juste dál mon orun Árviesjávrries go vázzan girdinoahpu 2012 rádjai. Lean leamáš lahtu Sáminuorra stivras 2009 rájis ja sádden ruhtahálddašeaddji 2010 go leai jáhkečoahkkin Gáutsjávrries. Mon lean gál siivuis gánda ;) ja lihkkun leahkit somas olbmuiguin, leahkkit bohzuiguin, máilbmi oaidnit ja čuoigat. Maid mu Sáminuorra lea, lea oktavuohta, ráhkisvuohta ja ovttideapmi. Lea mu mielas hui dehaláš ahte mii nuorat bárget ahte šada buoret vuoigatvuođa sámiide. Mon jáhkan ahte dát lea mii maid sáhtet juoga dahkat ja lea nu ahte dát lea mii "create" boahteáigai. Mon sávván ahte don maid mannat mielde sámi nuorat dihte. Ja mus hálidat munnja váldit oktavuođa, sáhtat ringget, vai saddet reive poastá vai e-poastá báktu. Telefuvdna: 46 (0) 70 305 55 39 Čujuhus: Storgatan 8D, SE-93331 Árviesjávrrie Šleđgapoastáčujuhus: perjonas@biegga.com Gulahalle! "Vi pratar även svenska" Hali Hallå! Jag heter Per Jonas och kommer från en liten by som heter Årosjokk som är i Laevas Sameby i norra Sverige. Just nu bor jag i Arvidsjaur för studier inom flygning och blir färdig 2012. Jag har varit medlem i styrelsen sedan 2009 och blev ekonomiansvarig 2010 när förbundsmötet var i Ammarnäs. Jag är en trevlig kille som gillar att vara med roliga människor, hålla på med renskötsel, uppleva världen och åka skidor. Vad mitt Sáminuorra är, är gemenskap, kärlek och utveckling. Det är enligt mig väldigt viktigt att samiska ungdomar jobbar med frågor som utvecklar Sápmi. Jag tror även att det är vi som kan skapa den värld som våra efterkommande kommer leva i. Vill du ta kontakt med mig, når du mig på telefon. Eller varför inte ett brev eller e-post? Telefon: 46 (0) 70 305 55 39 Adress: Strogatan 8D, SE-93331 Arvidsjaur E-post: perjonas@biegga.com Gulahalle! "We also speak English" Hi! My name is Per Jonas and I’m the Financial Accountant for Sáminuorra, the youth organization for sami. If you want to contact me, you can always call me, send a e-mail or a letter. Telephone: 46 (0) 70 305 55 39 Address: Storgatan 8D, SE-93331 Arvidsjaur. Sweden E-mail: perjonas@biegga.com Gulahalle!
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s